Header Ads

4 fontos dolog amit a napelemes power bankokról tudni érdemes.


A mai bejegyzést amit közzé teszek a blogomon, egy vásárlói kérdés nyomán kezdtem el írni. A kérdés pedig úgy szolt, hogy "Miért nem tölt semmit a napelemes power bankje a szolár panelről "



Én ennek hatására úgy gondoltam, hogy pontokba szedve összefoglalom, hogy mit érdemes ezekről a külső akkukról és a napelemekről tudni.

1. Ezeknek a külső akksiknak a napeleme nem egyenértékű egy hálózati töltővel. Ezért nem várható el az, hogy 3-6 óra alatt feltöltse a power bankunkat a napelem.

2. Amennyiben napenergiát felhasználva akar telefont tölteni, abban az esetben érdemes egy napelemet vásárolni aminek méretre nagyobb lesz, mint egy power bank. Emiatt több helyet foglal a hátizsákban. De töltés szempontjából hatékonyabb.

(napelemes usb töltő 16x16 cm szép napos időben 600 ma volt a legnagyobb töltő áram rajta)

3. A napelemes power bankok előnye az, hogy általában gumi fedelekkel vannak ellátva a csatlakozók ezért a por és a víz bejutása kevésbé lehetséges.  A víz és por elleni védelmet egy ip jelöléssel jelölik a gyártók ennek több fokozata van. Erről itt olvashattok bővebben.

4. A töltés sebesség függ a napsütéstől. Ha nem süt a nap akkor nem várható el, hogy a napelem energiát termeljen. Ha jó idő van és süt a nap, akkor viszont törekedni kell arra, hogy a power bankunk napeleme minél merőlegesebben álljon a nap irányába, mert akkor fog energiát termelni és tölteni a belső akkumulátort nagyobb hatékonysággal.

Konklúzió a bejegyzés végére: Sajnos ezek a power bankok nem képesek kiszolgálni megfelelő mennyiségű energiával ezeket a készülékeket, kivéve ha a felhasználók okos telefonjaikon kikapcsolnának minden olyan szolgáltatást, ami energiát rabolnak az akkukból, így növelve telefonjaink üzemidejét,  de viszont pont az okos képességeiket vesztik el ezek a telefonok. A problémát még az is súlyosbítja, hogy napelemes power bankjeinket fel lehet rögzíteni hátizsákra de ekkor viszont számolni kell azzal, hogy a rossz tájolás miatt nem mindig tud annyi energiát termelni a napelem, mintha letámasztanánk egy napos helyre.

A fenti sorok alapján mindenki vonja le a következtetéseket. Ha a kedves olvasó a privát véleményemre kíváncsi én nem javaslom ezeket az eszközöket energia termelésre és töltésre, de egy dolog viszont mellettük szól, az a víz és porállóság.



Üzemeltető: Blogger.