Header Ads

Bábeli zűrzavar a műszaki boltban.

 


A bábeli torony történetét mindenki ismeri. De aki nem ismerné, annak itt leírom pár sorban.

Mózes I. könyve 11. fejezetének elbeszélése szerint Noé utódai, akik még mind egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek és ott egy várost meg egy tornyot akartak építeni, amelynek csúcsa az égig érjen. Isten azonban meghiúsította a törekvésüket és megbüntette elbizakodottságukat azáltal, hogy összezavarta nyelvüket úgy, hogy nem értették meg egymást, és elszéledtek a Földön. 

Forrás wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bábel_tornya

Ezt a bibliai története azért írtam le, mert előfordul az, hogy az eladó és a vásárló nem egy nyelven beszél. A vásárló azért érkezik az üzletbe, hogy vásároljon valamilyen terméket vagy adott termékhez kiegészítőt; mi meg azért vagyunk, hogy az értékesítés létrejöjjön. De ha nem értjük meg egymást, akkor mindkét fél feladata nehéz.  Ezért fontos az, hogy a vásárló is felkészült legyen és el tudja mondani pontosan, hogy milyen terméket szeretne vásárolni. Az eladó ilyenkor kereszt kérdéseket tehet fel, de nem azért, hogy a vásárlót bosszantsa, hanem azért, hogy valóban a megfelelő terméket adja oda a vásárlónak.  

Mi sajnos műszaki nyelven értünk és ezért szükségünk van adatokra, mint például: feszültség, áram felvétel, csatlakozó megnevezésre, méretekre, súlyra, furat távolságokra stb., stb. Sajnos nem rendelkezünk látnoki képességekkel, hogy a fentebb felsorolt műszaki jellemzőket meg tudjuk állapítani látatlanba. Nekünk sok esetben az a segítség, ha a vásárlás előtt a kedves leendő vásárló érdeklődik azzal kapcsolatban, hogy neki van egy igénye egy termék iránt, milyen jellemzőket kell elmondani az eladónak, hogy segíteni tudjunk. Sok esetben egy fotó is segítség lehet nekünk vagy ha a vásárló magával hoz valamilyen műszaki dokumentációt, amiből meg tudjuk állapítani, hogy milyen műszaki paraméterekkel kell rendelkeznie a keresett terméknek.

Nyilván kulcsfontosságú feltétel. hogy a vásárlóval szemben egy megfelelően képzett és felkészült kolléga álljon. 

Lucas van Valckenborch - The Tower of Babel c. festménye. forrás 
Üzemeltető: Blogger.