Header Ads

Technisat STERNRADIO IR 1 internet rádió teszt

Manapság egyre divatosabbak az internet rádiók. Segítségükkel rengeteg adó érhető el a legkülönfélébb nyelveken. Ez nagy segítséget jelenthet akár nyelvtanulóknak is. De akár annak is alternatíva lehet, aki távol él a szülőföldjétől és anyanyelvén szeretne rádió adásokat hallgatni. Részletes saját fotókat nem tudok publikálni bejegyzésemhez, mert elég szűkös volt az az idő, ami rendelkezésemre állt a tesztelésre, de egy videót természetesen készítettem a termékről.  






A mai tesztalanyunk a Technisat STERNRADIO IR 1, ami egy kompakt, jó tudással felvértezett internetrádió.  

A készülék formavilága megegyezik egy hagyományos rádióéval, de ami árulkodó jel lehet, hogy itt valami mással állunk szemben, az 2,4 colos színes kijelző megléte az előlapon illetve az AM, FM vételre alkalmas antenna hiánya. Az előlapon található 5 darab számozott gomb, ahova a gyártó 5 db német Internetes rádió adót programozott be előre. De ezek nem módosíthatóak, mivel nem adott lehetőséget a felhasználóknak a gyártó a módosításra. A készülék előlapján a működtetéshez szükséges gombokat találjuk. A hátulján pedig 3 csatlakozó kapott helyet. A készüléken található egy microUSB táp csatlakozó, egy fejhallgató kimenet és egy AUX bemenet. Az utóbb említett két csatlakozó mindegyik 3.5 mm jack csatlakozó. Ami a hálózatra való csatlakozást illeti, csak WIFI-n keresztül lehetséges a kapcsolat felépítése, mivel a készüléken nincs Ehernet csatlakozó. De a rádiónk képes csatlakozni a 802.11 b/g/n wifi szabványokon keresztül.




Az IR 1  kezelése történhet az előlapokon található gombok segítségével vagy telefonos applikáción keresztül. Az alkalmazások letölthetőek IOS és Android alá is. A szükséges QR kód a rádió menürendszeréből előcsalogatható. A telefonos applikáció segítségével vezérelhetjük a rádióinkat teljes körűen. Hangerőt állíthatunk, internetes rádió adásokat indíthatunk el és a kedvenc internetrádióinkat tudjuk szerkeszteni. 

Az előlapon található egy menü, FAV (favorit kedvencek gomb), egy dimmer (kijelző fényerő állítás) ki be kapcsoló gomb és egy jobbra balra navigációs gomb meg egy select gomb, aminek több funkciója is van (almenükbe való navigációra, menüpont kiválasztásra és hangerő állítására lehet használni). 

A készülék képes velünk magyar nyelven kommunikálni, mert tartalmazza a magyar nyelvet. Ha már a magyar vonatkozás került szóba, rengeteg magyar internetes adó érhető el, amit hallgatni tudunk. Nem korlátozódik rádió csatorna fogyasztásunk csak az idegen nyelvű csatornákra. Rádió adókat kereshetünk nyelv régió és utána ország szerint. Ha ezeken túl vagyunk, akkor további kategóriák szerint vannak kategorizálva a rádió adók. 

Ha valakinek kevés lenne az internetes adások lehetősége, akkor UPnP szerveren keresztül hallgathatjuk saját tartalmainkat. Az UPnP tesztelésére nem volt lehetőségem, mivel nem rendelkezem ilyen eszközzel. 

A Techniksat STERNRADIO IR 1 készülék egy kellemes tudású rádió, aminek nagyon sokoldalú tudása van. Jó pont az UPnP szerver megléte és a telefonos applikáció, amivel vezérelni lehet a rádiót. Külön tetszett az időzített kikapcsolás és az ébresztő funkció. Ez a tudás simán alkalmassá teszi arra, hogy egy rádiós ébresztőóra kiváltható legyen. Ami egy kicsit negatív viszont, hogy azon a fránya 5 előre beprogramozott adón nem tudunk változtatni. 

Az értékesítési csomag tartalma. 
1 Db internet rádió
1 Db hálózati adapter
Használati útmutató 

Elérhető színvariációk:
Fekete és fehér

Specifikáció
Milyen külső forrásból képes a rádió
vételre? Internet, hálózat, AUX
Áramellátás DC 5 V / 1 A, (része az értékesítési csomagnak)
hálózati tápegység biztosít.
Csatlakozók AUX = 3,5 mm-es jack
fejhallgató: 3,5 mm-es jack
hálózati tápegység aljzata: microUSB
WLAN hálózat 802.11 b/g/n (WLAN)
Titkosítás: WEP, WPA, WPA
2(PSK), WPS
Streaming UPnP, DLNA
Támogatott fájltípusok: WMA,MP3,
Áramfelvétel üzem közben max.: 5 W
készenlétben: < 1 W
Súly 320 g
Üzemi hőmérséklet 0°C-35°C 

Méretek (sz x ma x mé) mm-ben 180 x 107 x 50
Gyártó TechniSat Digital GmbH
A modell jelölése AD0600501000EU
Bemeneti feszültség 100 - 240 V / AC
A bemeneti váltóáram frekvenciája 50/60 Hz
Kimenő feszültség DC 5,0 V
Kimenő áram 1,0 A
Hangszóró teljesitménye 2W
Átlagos üzemi hatékonyság 75,3 %
Teljesítményfelvétel nullteljesítmény mellett 0,07 W

Üzemeltető: Blogger.